Hopp til innholdet
Carl Oscar foran to av bilene
Carl Oscar Borgersrud
Nyhet

- Gøy og utvikle næringen

I transportbedriftene Delmark og Unneberg skjer det mange endringer om dagen. Det grønne skiftet har kommet for å bli, og bedriftene jobber nå aktivt for å finne gode løsninger i en næring der nullutslipp kan virke uoppnåelig. 

 – Det er gøy å være med og utvikle næringen. Alle endringer er ikke bra, men å fortsette i samme takt er heller ikke det, sier assisterende daglig leder og bærekraftansvarlig i både Delmark og Unneberg, Carl Oscar Moe Borgersrud.

Han forteller om en kontinuerlig, men gradvis, utskiftning av bedriftenes biler. Det nyeste tilskuddet til bilparken, er en el-lastebil.

– Denne har vi ikke prøvd enda, så vi er spente på å se hvordan det går. Den har jo en kortere rekkevidde enn andre biler, men tanken er at denne er tenkt hos kun én oppdragsgiver til å begynne med. Det blir et testprosjekt, sier Borgersrud.

I tillegg til det nyeste tilskuddet, har bedriftene allerede skaffet seg flere biler som går på biogass, som er såkalte nullutslippsbiler. Per i dag har de totalt fem slike biler. Initiativet bak, står bedriftene for selv.

– Det er ikke vits i å vente på at noe skal skje, man må være litt frempå selv for å få kunnskap, sier han.

 

Satser stort

Borgersrud forteller at det er vanskelig å gjøre den samme jobben på et likt antall biler, når de miljøvennlige bilene har en del kortere rekkevidde.

– Håpet for fremtiden er levedyktighet. Det gjelder ikke å bite over for mye på en gang, men samtidig være på tilbudssiden. Dette med nullutslippsbiler er vrient, fordi teknologien utvikler seg så raskt, sier han.

Målet til bedriftene er at 25 prosent av bilparken skal være nullutslippsbiler innen utgangen av 2025. Innen 2030 håper de på hele 50 prosent slike biler.

– Vi har hatt gode resultater å vise til med bilene som kjører lettere lass. Da bruker de mindre gass, som gir en positiv effekt på det økonomiske aspektet.

Han sier også at de har mange slike nullutslippsbiler i bestilling, men når disse skal tas ut, avhenger av markedet.

 

En av bilene til Transportfirmaene Delmark og Unneberg 

Rund baut

Det er dog ikke bare ved å bytte ut bilene sine, at bedriftene har tatt grep mot en mer bærekraftig næring. I tillegg til dette, bruker sjåførene en app for å spore hvor miljøvennlig de kjører. Her måles alt fra hvor hardt det bremses, til hvor jevn kjøringen er. Sjåførene opplever at arbeidsdagen deres blir mindre stressende når highscoren de har fått den dagen, har vært bra.

– Det er en blanding av miljø- og personalopplevelse, sier Borgersrud.

Som et resultat av satsingen på miljøvennlig drift, har bedriftene fått fair transport-sertifiseringen av Norges Lastebilforbund. I løpet av 2024-2025 håper de også på miljøtårnsertifisering.

– Det er strenge krav for å nå dette målet,

men det er viktig å ha noe å strekke seg etter.

 

Kjennskap til kunden

Borgersrud forteller at det er godt å ha en lokalbank i ryggen som tør å satse på dem.

– Det er fint å kunne ha korrespondanse med noen vi kjenner, og som i tillegg kjenner oss. Vi hadde ikke kunne drevet med det vi gjør, hadde det ikke vært for banken, avslutter han.

 

Høland og Setskog Sparebank lanserer vår egen bærekraftsserie. I denne serien vil vi intervjue noen av våre kunder som tar det grønne skiftet på alvor – innenfor flere ulike yrker.