Hopp til innholdet
drone og rådyr
Drone og kalv
Nyhet

Dronesøk etter rådyrkalver: - Det er som natt og dag

51 rådyrkalver har hittil i år blitt reddet før slåing av jordene rundt omkring. Dette er takket være ildsjeler som grytidlig på morgenen har vært ute med droner med termisk kamera – og to av disse har lokalbanken sponset.

– Vi får flydd over nesten tre ganger så mange jorder med samme tidsbruk som før, sier Kenneth Halvorsen (42), leder i Bjørkelangen Jeger- og Fiskerforening.

Sesongen å lete etter rådyrkalver som ligger gjemt på jordene når bøndene skal slå (litt tungt å lese), er i gang for fullt. Hittil i år har Halvorsen og resten av teamet funnet hele 51 kalver. I leteprosessen bruker de blant annet tre droner som foreningen eier, der to av de er sponset av Høland og Setskog Sparebank.

"Banken har vært helt fantastisk"

 

– Vi gikk til dem da prosjektet først startet opp, og fikk i etterkant en veldig hyggelig telefon om at vi fikk 300 000 kroner til å kjøpe to nye droner. I tillegg ble de hovedsponsor, med en løpende avtale på fem år, sier han.

 

Minimum dobling av effektivitet

Å lete etter kalvene med droner, er noe Halvorsen har holdt på med i mange år. Den store forandringen kom da foreningen fikk spons til å kjøpe to nye for to år siden. Effektiviteten har gått opp betraktelig.

– I 2022 fløy vi over 556 dekar på 6,5 timer. I fjor, med nye droner, fløy vi over 1500 dekar på 8,8 timer. Det er som natt og dag. Det er jo minimum en dobling av effektivitet, og nesten tre ganger så mye.

Årsaken til økt effektivitet, er at oppløsningen på kameraet til de gamle dronene var så dårlig at man var nødt til å fly mye lavere og saktere for å klare å lokalisere rådyrene. I dag kan man fly høyere og raskere med samme presisjon.

Dronene er installert med et termisk kamera som viser differanser i temperatur. Det betyr at det ikke er lønnsomt å fly på dagtid mens sola skinner, fordi rådyrkalvene da vil ha samme temperatur som naturen rundt, som har blitt varmet opp av sola.

– Vi reiser ofte ut fire-fem om morgenen, før jobb. Vi har tre droner i foreningen, også samarbeider vi med to privatpersoner som også har hver sin. I tillegg har vi alltid med minimum en hjelper som er med og bærer, sier Halvorsen.

Kenneth Halvorsen

Takket være ildsjeler

– Hva er årsaken til at dere holder på med dette?

– For det første syns jeg det er morsomt å fly med drone. Det går jo også veldig på dyrevelferd for rådyrene. Det er positivt for rådyrbestanden, og det er positivt for bonden som skal slå. Hvis det havner en død rådyrkalv i fôret til bonden, kan det i verste fall føre til botulisme hos dyrene, og deretter avliving av hele bestander.

Letingen etter kalvene er et samarbeid mellom flere foreninger i kommunen, der Bjørkelangen Jeger- og Fiskerforening er primus motor. Halvorsen presiserer at arbeidet kun er mulig å gjennomføre takket være ildsjeler.

– Det er mange som ikke har mulighet til å bli med på grunn av jobb og at man ofte må reise innover på grunn av jobb. Da er vi faktisk avhengig av at de som kan, og har interesse for dette, stiller opp. Vi er jo med og gir kalvene en ekstra sjanse i livet, avslutter han.