1. Boutgifter. Finn billigste strømleverandør. Husk at du betaler for nettleie (leie av linjen inn til huset) og strømmen du bruker. Nettleie må du betale til de som eier linjen inn i leiligheten, det vil si at du ikke kan velge leverandør selv. Strømmen du bruker kan du derimot velge leverandør av selv. Med et par google-søk vil du enkelt finne hvilken strømleverandør som er billigst for deg.
  2. Mat. De fleste bruker mye penger på mat, derfor er det også mye å spare her!
    1. Gå på butikken to ganger i uka. Mange sier at det lønner seg å handle en gang i uka, selv syns jeg det er helt håpløst, hvem vil spise dvask salat fra mandag i tacoen på lørdag? Og hvor fristende er det ikke å ta litt av lørdagsgodisen midt i uka? Jeg handler på mandag, så mye som mulig, men tar også en helgehandel på fredag.
    2. Se på kiloprisen! Produkter kan se rimeligere ut, men hvis du ser i forhold til hvor mye du får (gram, liter osv) kan det hende at et annet alternativ er billigere.
    3. Mattilbudapp. Dette er en app som har samlet alle norske matbutikker sine tilbud, du kan både gå inn på kategori som f.eks «kjøttdeig» eller «godis» eller du kan velge butikk.
    4. Sjekk at prisen som stod i hylla er den samme som de slo inn i kassa. Ok, dette er kanskje litt kleint for mange. Å klage i kasse, «unnskyld, men den varen der stod til 19,90, ikke 29,90» MEN dette er det penger å spare på dette, fordi det er veldig mange varer som er feilmerket.
    5. Bruk mat i fryseren og ta vare på restene. Dersom det begynner å bli lite penger igjen på slutten av måneden, ta en titt i fryseren. Lag litt ekstra middag og bruk restene til lunsj dagen etter.
  3. «Lommetyven». For mange studenter er det helt normalt å gå på «Deli DeLuca» eller lignende å kjøpe seg en kaffe, minst en om dagen! Det samme med vann, tyggis, halspastiller osv. Dette er småting som ikke koster så mye, og vi tenker derfor at det går bra. Si du kjøper kaffe hver dag i et helt år til 35 kr. 35kr x 365 dager = 12 775kr. Dette er mye penger, nok til en sydentur og litt til! Mitt tips er: ha med vannflaske på skolen, trakt kaffe hjemme og kjøp heller tyggis/pastiller og andre småting de to gangene i uka du handler.
  4. Kjøp brukte pensumbøker. Pensumbøker er dyrt(!), men hvis du kjøper bøker av studenter som går over deg kan det fort bli mye rimeligere, ofte halv pris. De fleste skoler/linjer har en facebookgruppe med kjøp og salg av pensumbøker, det er også mange som henger opp lapper på skolen om at de selger pensumbøker.
  5. Studentrabatt. Veldig mange kjeder opererer med studentrabatt: Ruter, Peppes, osv. Mitt tips, før du handler eller spiser et sted søk det opp på nettet, eventuelt spør før du betaler. Det finnes også sider som har samlet opp studentrabatter som studentkortet.no.

Håper alle studentene er godt i gang og trives med studier. Husk at lokalbanken er her for deg dersom du skulle trenge hjelp eller rådgivning!

- Siri