Året 2020 var spesielt med store utfordringer for mange som jobber i det private næringsliv. Alle vi gjeldsslaver får en skattesmell, hvis vi ikke gjør grep nå. De store rentekuttene Fra Norges Bank i første halvår, gjør at de fleste med stor gjeld har fått for generøse fratrekk for renteutgifter i sine skattekort. Derfor er det i år mer nødvendig enn noen gang før å være obs på de fradragsmuligheter en har. 

  1. Gaver som gir. De fleste voksne mennesker gir vel så mange julegaver som de mottar, men har du gitt gaver til registrerte veldedige organisasjoner, så kan du trekke fra beløpet på skatten. Noe organisasjonene gjerne gjør for deg automatisk, hvis du for eksempel er registrert med et månedlig fratrekk på noen hundre kroner til organisasjonen du liker.  

  2. BSU innskudd gir deg 20 pst skattefradrag for hver krone innbetalt. Maksimalt 25 000 for året 2020. Mange banker tilbyr også særs gode innskuddsrenter på disse kontoene. Vær obs på at pengene må brukes på investering i tomt/bolig/garasje til eget bruk. En ideell spareform for alle mellom 20-33 år.

  3. Nesten like bra innskudd er pensjonssparing (IPS). Myndighetene ønsker at folk flest skal bli flinkere til å spare til pensjon. Derfor får du skattefradrag for inntil 40 000 kroner som du plasserer på kontoer du først får tilgang til når du blir pensjonist. Merk at dette ikke er like bra som BSU, da du må skatte av de oppsamlede midler når du tar ut pensjon. Det er mer utsatt skatt, enn ren gave fra myndighetene for å regne. Den tid den sorg. En ordning myntet på de som allerede har etablert seg med familie Volvo og voffvoff. Et godt alternativ til å nedbetale boliglån.

  4. Har alle i huset utnyttet frikortet sitt? Hva med å få tenåringsbarna til å tilby tjenester i bygda for 100 kroner timen? Mange stressede barnefamilier og gamle trenger hjelp med alt fra snømåking, handling i butikken, til å gå tur med bikkja nå i førjulstria.

  5. Utnytter du Smartspar, eller andre apper for å ta hånd om småbeløp? Kanskje samle opp det samtlige familiemedlemmer har på krukker og kar, i skåler og lommer, for så å gi poden et løft til sin langsiktige sparing.  Kanskje alle kan droppe Lotto, Tipping og Rikstoto i juledagene og heller putte pengene på barnas konto? Ok, så er ikke dette en skattetilpasning, men det gjør samme nytte!

  6. Jula er også en fin tid å si opp så mange abonnement som mulig. Tar du en avisfri januar, for å så be om tilbud i februar, får du nok en langt lavere pris for 2021 enn om du bare lar alle dine abonnement surre og gå. Er du mye hjemme i disse koronatider kan du si opp alarmen. Her er det mye å hente.

  7. Utsett salg av eiendom og aksjer til over nyttår. Vanligvis er også markedene bedre da enn de er i førjulstria. Ikke alltid, men som regel er det bedre å vente med boligsalget til midten av januar. Har du store verdipapirtap som kan realiseres før jul, kan det imidlertid være klokt å realisere selv om prisene på forventningsbasis er noe høyere på nyåret.

  8. Lei ut hytta i jula. Hvis du ikke bruker din hytte, er det nok mange i år som har lyst til å betale godt for å ta den i bruk i jule- og nyttårshelgen. Mange som pleier å reise ut på denne tid av året må som følge av korona holde seg i gamlelandet. I det som ser ut til å bli en snøfattig vinter blir det spesielt rift om hyttene der det er snø å oppdrive.

  9. Utsett bonusen og julegratiale fra desember til januar. Da slipper du å skatte for året 2020. Noe som kan komme godt med hvis du sitter og venter på restskatt som følge av dine rentefradrag blir langt mindre enn skattekortet tok høyde for ved inngangen til året. En restskatt du bør spare opp til.

  10. Kjøp gavekort - ikke gaver - til jul. Da får mottager kjøpe det de vil ha, ofte til halv pris. Slipper å stå i kø for å bytte gavene de var misfornøyde med, etc. Nei, gavekort er tingen. Langt lettere å pakke inn enn din typiske lysestake er de også!  

 

Utnytter du ikke disse mulighetene skal du ikke ha dårlig samvittighet. Skattemidlene går jo til gode formål, i hvert fall av og til. Gavene du betaler dyrt for går til en handelsnæring med slunken kasse. Tenk på dine tap som følge av ubenyttede skattehull og fullprisvarer i butikkene som julegaver til staten og kremmere!

 

Uansett: GOD JUL!