Matsvinn er kort sagt mat som blir kastet, som kunne blitt spist. Grunnen til at det er så dumt at vi kaster spiselig mat, er fordi det krever store mengder vann, arealer og annet for å produsere de varene som vi hiver i søpla, i tillegg til at det produserer miljøgasser og kunne blitt brukt som mat for noen andre. Dersom matsvinnet vårt bare her i Norge hadde blitt lik null, kunne vi kuttet klimagassutslippene tilsvarende det årlige utslippet fra 240 000 personbiler, skaffet mat til å mette 600 000 mennesker og frigjort arealer tilsvarende ca. 13 prosent av Norges samlede landbruksareal. Matsvinn er derfor noe av det som kommer til å komme opp, ja, ganske så ofte nedover i dette innlegget.

 Nå som det er klargjort, kommer mine tips for å spare penger på mat, og samtidig ta bedre vare på miljøet.

  • Spis mindre kjøtt
    Du liker bacon, biff med bearnaise og kanskje også blodpudding – jeg skjønner det. Men uansett hvordan man snur og vender på det, så kan man ikke snakke om hvordan man skal spare penger mens man sparer miljøet, dersom man ikke tar opp det å spise kjøtt. For kjøttproduksjonen er en av de mest miljøskadelige industriene. Totalt står husdyrhold for nesten 15 prosent av alt klimagassutslipp, som tilsvarer all transport i verden til sammen. I tillegg er kjøtt også mye dyrere å kjøpe, enn andre kilder til protein, for eksempel bønner eller linser. På kolonial.no sine sider, koster en pakke 400 gram kjøttdeig av storfe rundt 50 kroner. En boks med kidneybønner koster derimot 5 kroner på samme side, altså en tiendedel av prisen. Og man trenger selvfølgelig ikke bytte ut kjøtt med andre ting hver eneste dag, men en gang i blant, gjør en forskjell, og man spare også ganske mye penger.
  • Handle 1-2 ganger i uka
    Mange oppfordrer til å handle bare én gang i uka, men det kan være vanskelig å overholde. Man kan ha lyst på noe på fredagen, som man ikke visste om på mandagen, og man skal jo ha lov til å unne seg noe ekstra i helga. Dessuten er ikke vassen salat i tacoen noe særlig godt. Derfor burde du planlegge alle ukas måltider, inkludert frokost, lunsj, middag og eventuelt mellommåltider. Skriv ned ingredienslista og handle bare de varene. Hvis man også da planlegger måltider som bruker noen av de samme ingrediensene, så slipper man at man får varer liggende der halvparten ligger igjen uten at man får brukt det til noe, og det til slutt må kastes. Det er penger man kaster i søpla. Ifølge DinSide kan vi spare opptil 10 000 kroner i året på å planlegge måltidene bedre. Det er brått en liten ferie, det. Dessuten reduserer man matsvinnet ved å handle bare det man skal bruke.   
  • Ta med handlenett
    Akkurat dette punktet handler nok mer om miljø enn å spare penger. En plastpose koster jo bare en krone eller to, men vi tar med oss en hver gang vi er på butikken, og så mange poser har vi ikke bruk for. Ved heller å bruke handlenett, sparer vi miljøet for en haug av unødvendig plastikk. Og alle monner drar. Dessuten, hvis du ikke følger råd nummer 2, og faktisk handler to poser med varer hver dag, så kunne du ved å ha brukt handlenett, ha spart opp nok til å kjøpe deg en is annenhver uke. Og da snakker vi om en Lion King eller Gigant altså, ikke noen Lollipop ;)
  • Lag store porsjoner
    Mange har forskjellige måltider til frokost, lunsj og middag, men lager man store porsjoner til middag dagen før, kan man ha det til lunsj dagen etter. Og da sparer man penger på bare å kjøpe litt mer til middagen, fremfor nye ingredienser til en annen lunsj. Også slipper man kanskje samtidig tørre brødskiver med gulost på til lunsj, det hadde definitivt vært en fryd av en forandring.  
  • Bak brød selv, eller skjær opp i butikken og frys ned
    Selv er jeg dårlig på å bake brød selv. Det tar tid, og det er på mange måter et tiltak, men for de som kan og vil, så er det en fin måte å spare penger på. Kjøper man noe annet enn loff eller kneipp, koster brødene gjerne 30 kroner, noe som fort blir ganske store summer. Og for mindre familier eller for studenter, så vil også halve det brødet havne i søpla, fordi det er gammelt innen man rekker å spise det opp. Det lureste er å skjære opp brødet i butikken, og fryse det ned. Da kan man ta opp akkurat så mange skiver man trenger og enten legge frem dagen før, eller riste i brødristeren. Man sparer penger ved å kjøpe færre brød, og i tillegg sparer du miljøet ved å redusere matsvinnet. 
  • Lag restemiddag i ny og ne
    Dette er sikkert noe mange gjør fra før av, men det er likevel fint å minne de som ikke gjør det, på at det lønner seg i en gang i blant. Man får automatisk bedre samvittighet når man finner frem restene gjemt innerst i kjøleskapet, og lager et eller annet med det. Da slipper man å kaste det, og å kaste mat er jo aldri gøy. Dessuten, klarer man å lage en hel middag med rester, så har man jo også spart inn pengene det koster å kjøpe den middagen ellers. Pluss at vi reduserer matsvinnet, som er minst like bra, hvis du ikke allerede hadde fått med deg det.

  • Kjøp varer med rød datolapp
    Matsvinn, matsvinn, matsvinn. Trenger jeg i det hele tatt forklare? Varene er kanskje nær utgått, men ikke alltid dårlige til tross for det. Ta det med hjem, frys det eller lag mat med det raskt, så har du spart penger, og spart miljøet, hurra!!

  • Unngå å kjøpe flaskevann
    Norsk springvann er av verdens beste sort, og 99,3 prosent av Norges befolkning har vann av tilfredsstillende kvalitet gjennom hele året. Likevel kjøpte nordmenn totalt 92 millioner liter flaskevann i 2014. Produksjonen av en sånn flaske krever 1000-2000 ganger mer energi enn springvann. Man betaler altså 20-25 kroner for å få gammelt vann på en flaske laget av miljøskadelig plast, når man har bedre, gratis vann i springen. Har man ikke tilgang på springvann, så selvfølgelig. Og heller flaskevann enn brus hvis vi skal snakke helse, men det beste er alltid selvfølgelig å benytte seg av gratistilbudet som renner ut fra blandebatteriene landet over.

Ingen av disse tipsene er revolusjonerende, og mange har nok også allerede hørt de fleste før. Men nå fikk du altså en liten påminnelse på hva du kan gjøre for å spare penger og miljøet på en gang. Selv er jeg student, og ganske så opptatt av miljøet, så disse tipsene har hvert fall hjulpet meg veldig. Forhåpentligvis vil det gjelde for deg også.

Kilder: https://www.framtiden.no/myteknusing/sju-myter-om-kjott.html  https://kolonial.no/produkter/3853-nordfjord-kvernet-deig-av-storfe-14-400g/ https://kolonial.no/produkter/8594-rema-1000-kidneybonner-420g/ https://www.framtiden.no/rapporter-mat/764-miljo-og-etikkonsekvenser-av-norsk-matkasting/file.html  https://www.dagbladet.no/nyheter/drikker-du-flaskevann-i-stedet-for-springvann-da-bor-du-tenke-deg-om/60493935