Sparing er noe de fleste av oss driver med. Det er viktig både for å ha en økonomisk trygghet i hverdagen, men også dersom det er noe spesielt man ønsker å bruke penger på etter hvert. Men å spare er ikke nødvendigvis svart-hvitt. Det kan gjøres på mange forskjellige måter, og man kan spare både lite og mye hver måned. Noen setter kanskje inn et fast trekk på sparekontoen med jevne mellomrom, noen jobber med å fylle opp BSUen sin, mens noen sparer gjennom investering i fond. Sistnevnte er noe ikke alle er like godt kjent med, men som likeså kan være lurt.

Ifølge en av Høland og Setskog Sparebanks kunderådgivere, Simen Fjuk Vestreng, er det en god investering å starte med fondssparing. Han forklarer at et fond er et slags spleiselag mellom flere som velger å investere i fond, der en profesjonell investor plukker ut hva som skal investeres i. De ulike fondene kan sikte seg inn mot forskjellige bransjer, som finans, oljesektoren eller klær og tekstil, samt områder, som Norge, Norden eller hele verden. Investoren vil deretter investere i selskaper innenfor de gitte rammene til fondet.

– Meningen med fondet er å gi en bedre avkastning enn man får på vanlig sparekonto. Det er mange som sparer i fond i dag, men potensialet er veldig stort, og det er mange som burde vært flinkere til det, sier Simen.

Til tross for at dette ikke er noe alle nødvendigvis kan så mye om, mener han at det likevel ikke er noe å være redd for å prøve ut.

– Det er mange som kvier seg for å spare i fond, men det er nettopp derfor vi er en lokalbank som er opptatt av å prate med kundene og gi rådgivning om sånne ting som dette.

Hvor mye kan man anta å tjene på å spare i fond?

– Man anslår som regel en stigning på 5,75 prosent i årlig avkastning. Det er ulikt hvor mye et fond leverer i resultater, men alt fra seks til ti prosent er mulig. Kunden må være villig til å ta litt risiko, og forvente at resultatene kommer over tid, svarer Simen.

 

– Det er viktig å tenke langsiktig

27-åringen Henrik Lundberg er en av bankens kunder som har valgt å spare i fond. Det er noe han bestemte seg for både fordi han fikk høre fra jobben, men også fra banken, at kan være mer lønnsomt enn å spare kun på vanlig sparekonto.

– Jeg syns det er viktig å tenke langsiktig på sparingen. Jeg har i utgangspunktet ikke noe spesielt jeg sparer til, men kanskje jeg må pusse opp kjelleren om 20 år, eller så må man jo begynne å tenke på at man blir gammel en gang også, sier han.

For han er det noe av spenningen rundt å se hvordan pengene utvikler seg, som gjør fondssparing gøy. Han mener det «går litt sport i det».

– Jeg gikk rett fra skole til å kjøpe bolig, og da var ikke overskuddet hver måned rasende høyt i starten. Det tok lang tid før den første 1000-lappen kunne brukes på å spare i fond, og det var først når jeg følte jeg hadde råd til det, at jeg gjorde det. Nå innser jeg at det handler mye om den kneika. 200 kroner i måneden klarer man som regel, og det er når du ser at du har spart en stund, og 14 000 blir til 15 000, så blir det til 20 000 og så videre, at det blir morsomt.

Og selv om det var Henrik selv som tok initiativet til å starte med fondssparing, har lokalbanken vært god å ha. Han tror mange kanskje trenger et lite dytt fra nettopp banken for å komme i gang.

– Jeg kan for det første alltid spørre dem hvis jeg lurer på noe, pluss at man også får spørsmål som for eksempel «har du husket å opprette aksjesparekonto?», og det er en viktig oppfølging. Det er godt å ha muligheten til å ta den telefonen til banken, sier Henrik.

 

Oppfordrer unge til å starte med fondssparing

Henrik jobber i Ungt Entreprenørskap Akershus, og opplever ofte hvor lite mange unge i dag kan om vanlig økonomi og sparing.

– De vet ikke hvordan penger utvikler seg gjennom tiden. Når rentene er lavere enn inflasjonen, taper man for eksempel penger. Nå med corona har det vært spennende å se hvordan 10 000 kroner kan ha tapt seg 1000 kroner i verdi fordi økonomien fikk seg en knekk, også seks måneder senere har det snudd, sier Henrik.

Han anser jobben sin som en slags brobygger mellom offentlige skole og næringslivet, der også bankene kan være med å holde foredrag og lignende på skolene. Dette er noe blant annet Simen har fått være med på, som han opplever at elevene både etterspør, men også noe han selv syns er moro å være med på.

– Motparten til god personlig økonomi er Luksusfellen, og det er noe de fleste av elevene kjenner til. Det de kanskje ikke forstår, er innholdet i det, og hvorfor ting har endt opp med å bli som det har blitt for de som er med. Sånn som med fondssparing, så kan man begynne med bare et lite beløp i starten, så er mye gjort. Sparing er viktig, og man må tenke langsiktig rundt det. Det er vanskelig å spare til pensjon når du har fylt 50, for eksempel, sier Simen.

– Hvis man har gått med de tankene at det hadde vært kult å spare i fond, så er det bare å benytte sjansen. Det er ikke noe farlig å spørre, og dette gjelder spesielt for de unge, legger Henrik til.

 

Med banken i ryggen

Henrik har vært kunde hos Høland og Setskog Sparebank i ett og et halvt år. Han setter pris på forholdet han har fått til banken sin.

– Jeg valgte Høland og Setskog Sparebank fordi jeg kommer fra Høland selv, og da føltes det riktig. Søsteren har to barn som driver med idrett på Hemnes, og hvem har for eksempel bidratt til å bygge anlegget der? Jo, Høland og Setskog Sparebank. Så det blir jo litt patriotisk og. Pluss at jeg kjenner folka når jeg går gjennom gangene der. Jeg føler meg sett, og ikke at jeg bare blir en brikke i et stort spill, sier Henrik.

Høland og Setskog Sparebank satser også på personlig rådgivning, og det er Simen som er Henrik sin rådgiver. Han forteller at det er noe han er veldig fornøyd med, og anser det som trygt og godt de gangene han trenger hjelp, eller har spørsmål.

– Fordelen med det forholdet jeg har fått til Simen, er at terskelen er veldig lav for å spørre. Da jeg byttet bank tok jeg en prat med Simen om forsikringene mine fordi han sa vi burde gjøre det, og det endte vel opp med at jeg sparte 4000-5000 kroner. Det er sånt mange kanskje tenker at «banken bare ordner for deg», men sånn er det jo ikke alltid. Så det er fint å ha en rådgiver. Man får svar på ting man ellers kan klø seg veldig i hodet av, sier Henrik.

– Og det er jo noe av de vi syns er veldig viktig også, å være lett tilgjengelige for kunden, avslutter Simen.

 

Er du nysgjerrig og lurer på hvordan du kan og bør spare? Ta kontakt med oss for en uforpliktende spareprat. Ta kontakt med din personlig rådgiver eller kontakt Simen ( sfv@hsbank.no / 404 86 502 )